http://search.twitter.com/search?q=%23pman AKA Revoluţie în Moldova?

Coredactat

Privind de la distanţă, nu fără bătăi rapide ale inimii, la cea ce s-a întâmplat astăzi în Moldova, acum, când pot să spun că spiritele sunt relativ mai calme decât ziua, nu am rămas decât cu foarte multe întrebări, care au şi ajuns punctele de reper în cadrul unei discuţii polemice între subsemnat şi co-autor.

În primul şi în primul rând, pentru a porni de la o premisă clară, facem o incursiune în concluzii şi spunem că acţiunile împotriva comuniştilor sunt întemeiate şi necesare. Însă, doar împotriva comuniştilor. Deşi afirmaţiile/scandările de genul „România nu uita, Basarabia-i a ta!”reprezintă un impuls foarte mare pentru contra-acţiuni împotriva regimului comunist din Moldova, acestea nu fac decât să dezbine protestatarii în mai multe tabere. Trebuie să ne concentrăm pe ceea ce îşi propun de fapt aceste proteste: înlăturarea comuniştilor de la putere, fără a implica în vreun fel România.

Implicarea în vre-un fel a României în aceste proteste ar pune-o într-o situaţie şi mai precară, mai ales după ce Voronin a făcut anumite acuzaţii mai mult sau mai puţin directe asupra implicaţiei României în organizarea evenimentelor din Chişinău.

Desigur, visul şi speranţa Marii Uniri rămân în inimile românilor de pretutindeni (şi ale noastre), dar până când ambele ambele ţări nu vor fi pregătite pe plan economic, social, politic şi nu în ultimul rând pe planul mentalităţii comune, nu se poate vorbi de realizarea acestui mare vis. Ca o paranteză, putem menţiona că o posibilă realizare a acestora ar fi cazul în care nu doar România, ci şi Moldova ar fi membre ale Uniunii Europene, dar ştim cu toţii cât de departe este Moldova de a realiza acest pas.

Bineînţeles, vinovat de stagnarea Moldovei în procesul integrării europene se face regimul comunist, care pe lângă o politică total eronată a mai dus şi una de dezinformare a populaţiei (cine alţii dacă nu comuniştii au dat ordin ca în timpul protestelor din Chişinău, la postul naţional de televiziune să fie difuzate nişte emisiuni care erau menite să ţină populaţia într-o ignoranţă totală asupra celor întâmplate în centrul Chişinăului).

Din acest motiv şi din multe alte motive, scopul protestelor din Chişinău trebuie să fie înlăturarea comuniştilor de la putere. Şi deşi prin faptul că partidul comunist a dus Moldova la sapă de lemn prin negarea efectelor crizei mondiale, următorul bloc de guvernământ va avea foarte mult de furcă pentru a redresa situaţia, acesta (blocul de guvernământ) cel puţin nu va avea o ideologie dovedită de istorie a fi utopică.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s